1 februari 2009

IQ-test

In de tv-gids lees ik dat BNN de “Nationale IQ Test 2009” uitzendt. Ik herinner me dat ik vorig jaar ook heb meegedaan en toen een IQ van 128 scoorde. Dus leuk om nu weer mee te doen en te proberen een hogere score te bereiken.

Op de bewuste avond installeer ik me voor de tv. Er zijn verschillende manieren om mee te spelen: per sms, op het Internet, ouderwets met pen en papier, maar ook - als je digitale tv van UPC hebt - met de afstandbediening van de tv. Ik kies voor het laatste, want dat is lekker makkelijk. Nadeel is dat je moeilijk vals kunt spelen.

Dan begint het, ik doe mijn uiterste best en breng het er in het begin, bij het onderwerp taal, redelijk goed vanaf, denk ik. De rekenopgaven zijn voor mij een stuk lastiger en ik moet vaak een antwoord gokken. Ook de vragen waarbij er een beroep wordt gedaan op het logisch denken, zijn voor mij een “crime”. Als schaker zou je juist dat soort vragen makkelijk moeten vinden, maar bij mij is dat niet het geval, een opgave zoals hieronder beschreven brengt mij totaal in verwarring:

Rob, Karin, Theo en Laura zitten rondom de tafel te praten over de sporten die ze beoefenen.

  • Rob zit recht tegenover de trimmer
  • Karin zit rechts van de zwemmer
  • Laura zit tegenover Theo
  • De kegelaar zit links van de tennisser
  • Naast Theo zit een man

Welke sport beoefent ieder van de vier? *

Zulke vragen zijn voor mij niet te doen: ik snap daar helemaal niets van terwijl mijn kinderen zulke dingen een “eitje” vinden. Maar goed, terug naar de IQ-test, de vragen over ruimtelijk inzicht gaan wel weer lekker. De test loopt op zijn eind en ik ben toch wel benieuwd naar mijn score. Onderin het beeld loopt een balkje langzaam vol ten teken dat mijn score wordt berekend, wat zal het worden? Dan is het zover: op het scherm wordt mijn score zichtbaar, het is een IQ geworden van 135.

Ik ben dik tevreden, temeer omdat het gemiddelde van de mensen die in heel Nederland hebben meegedaan op 115 uitkomt. Ook de groepen in de studio kwamen lang niet aan de 135. Daar was de hoogste individuele score 128 en deze werd gehaald bij de groep bekende Nederlanders. Ook mijn score van vorig jaar werd verbeterd met maar liefst 7 punten, reden tot tevredenheid.

Hebt u ook meegedaan en minder gescoord dan 135 punten, vertel het mij. Dan sta ik klaar met troostende woorden en een schouderklopje. Hebt u hoger gescoord dan 135 punten, houd het dan voor u, tenslotte hoeft u niet alles aan de grote klok te hangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten